Temel Lise Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir.
Dershanelerin temel liseye dönüşme çalışaları devam ede dursun, velilerin de aklında bu tip eğitimle ve temel lise adı verilen kurumlarla ilgili bazı sorular olabilir. Peki henüz yeni bir eğitim sistemi olan temel liselerle ilgili ne gibi sorular sorulmakta ve bu konuda merak edilen neler var… biz de sizler için aydınlatıcı olacağını düşündüğümüz bazı soruların yanıtları bu yazımızda yayınlıyoruz. Temel lise nedir ?
“Temel lise; “Dönüşüm programına alınan kurumların kurucuları tarafından açılan ve faaliyetleri 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam edecek olan ortaöğretim özel okullarına verilen addır.”.
Özel okula dönüşmek isteyen dershaneler, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul açabilecek. Liselerin adı “temel lise” olacak.
Kimler temel liseye başvurabilir ?
Temel liseye, ortaokulu veya imamhatip kısmını bitirip 9.sınıfa geçmeye hak kazanmış her ğrenci kaydını yaptırabilir.
Daha üst sınıflarda okuyan diğer öğrenciler de nakil yaptırarak temel liseye geçiş yapabilirler
Temel lisenin haftalık ders programı ve kaç saat ders olacak ?
Temel liseler, haftada 20 saat yüz yüze, kalan saatlerde de sınav yapmak üzere sabahçı öğlenci olmak üzere ikili öğretim yapabilecek.
Tüm dönüşüm okulları ve özel okullar cumartesi günleri valilik izniyle sadece kendi öğrencilerine kurs verebileceklerdir.
Temel lise dönüşümünde mevcut dersane binasında devem etmek mümkün mü ?
Mevcut bina temel lseye dönüşme şartları kriterlerine uygun bir yapıda ise burada eğitim hizmeti verilmeye devam edilebilir
Temel lise standartları nelerdir ?
temel liselerde mevcut özel liselerde zorunlu olan oyun bahçesi, bilişim teknolojileri dersliği ve yemek salonu bulunması isteğe bağlı olacak.
Temel liselerde genel kontenjan tespit edilirken tuvalet ve lavaboların sayıları ile laboratuvarlar, müzik ve görsel sanatlar dersliği alanlarının en düşük olanının kontenjanı esas alınacak. İkili öğretim yapacak temel liselerde bu yönergeye göre belirlenen kontenjanın iki katı kurum kontenjanı olarak belirlenecek.
Dönüşüm başvuru sırasında verilecek taahhütnamenin içeriği nasıl olmalıdır?
Özel okula dönüşüm taahhüdünde bulunacak kurumların kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; 2018-2019 eğitim öğretim yılı bitimine kadar okul binalarını Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara uygun hale getireceğine veya standartlara uygun başka bir binaya nakil yapacağına ilişkin taahhüt olmalıdır. MEBBİS Modülünde kurumların başvuru sırasında belirttikleri adımların taahhütte yer alması gerekir. 1 Eylül 2015’e kadar dershane faaliyetine devam edip etmeyeceği, varsa 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar faaliyet göstereceği Temel Lise veya okul türü ile en geç açacağı dönüşüm okulu ve türü, en geç 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonunda nihai olarak dönüşeceği okul ve türü yazılmalıdır.
Temel liseye dönüşmek için yerine getirilmesi gerek prosedürler nelerdir ?
Dershaneler, 1 Eylül 2015 itibariyle hiçbir kuruma dönüşmek istemiyorsa ruhsatları iptal edilecek. 1 Eylül 2015’den sonra artık dönüşüm okulları olacak. Dönüşüm okulu olmak ya da başka bir özel öğretim kurumu olmak isteyenlere de yeni ruhsatlar verilecek.
Temel liselerin sınıf mevcutları kaçar kişilik olacak ?
Temel liseler teşvik amaçlı olarak her bir sınıf için 6-12 arası öğrenci alabilecekler
Temel lisye geçiş yapan herkes devletten teşvik kredisi alabilecek mi?
Öğrencinin durumu velinin dolduracağı tespit formu ile belirlenecek. Öğrencinin bir önceki yılda başarı durumu puanlanacak. Ailenin aylık gelir durumu da puanlandırmaya tabi olacak.
Olimpiyat başarısı teşvikte etkili olacak.
İlk soru, 2 ve 12. sınıf aralığında olan öğrenciler için geçerli olacak. Bir yıl önceki başarı durumuna göre puan verilecek. Başarı durumu pekiyi ise 15; iyi ise 10; orta ise 5 puan kazanacak.
İkinci bölümde anne babanın hayatta olup olmadığı sorulacak. Devletin himayesindeki çocuklar için 60, koruyucu ailede olanlar için 30 puan verilecek. Anne babası ölenlere 10; biri yaşıyorsa 5 puan yazılacak. Engelli olanlar için 5 puan ilave edilecek.
Destek verilecek öğrenci sayılarının hesaplanmasında, illerin bulundukları kalkınmada öncelikli yöre durumuna göre katsayı hesabı yapılacak. Kalkınmada öncelikli 1 ve 2´nci bölgede bulunan öğrenci sayısı belirlenirken 0,95; 3 ve 4´üncü bölgede bulunanlar 1,00; 5´inci bölgede bulunanlar 1,20; 6´ncı bölgede bulunanlar 1,30 katsayı puanıyla çarpılacak.
Temel lisede kıyafetler nasıl olacak?
Devlet okullarının çoğunluğunda da artık serbest kıyafet uygulamasına geçilmiş durumda. Bu durumda temel liselerde de genel olarak serbest kıyafet uygulamasına gidileceği düşünülmekte ya da kurumun kendi armasının olduğu uniseks t-shirt ler isteğe bağlı pantolon ve ya etek uygulaması yapılabilir.
2) NEDEN?
bugüne kadar dershane adı ile hizmet veren bütün kuruluşlar eğer isterlerse ve gerekli prosedürleri yerine getirdikleri takdirde temel liseye dönüşerek eğitim hayatlarını sürdürebilecekler .aynı zaman da diploma verebilme yetkisine de sahip özel okul statüsünde yer alacak.
Temel liselerde ,hem M.E.B müfredatı,hem özel okul hem hem de önceki yıllardan sürregelmiş olan dershane müfradatının karması şeklinde bir program uygulanması beklenmekte. Her kurumun kendi içinde öğrenciye ve veliye sunacağı pek çok cazip imkanları da düşünecek olursak bilinmiş özel okulların çok daha az miktarda maliyetine bu hizmetleri almak mümkün olabilecektir.Artı olarak bir de devletin öğrenci teşvik kredisinden de faydalanıldığında bu maliyet çok daha asgari düzeye iniyor. Hal böyle olduğunda devlet okullarının karışık,karmaşık ve kalabalık sınıflarında eğitim almaktansa oldukça makul fiyatlara özel okul statüsünde yer alan temel liseleri tercih etmek daha mantıklı bir seçim gibi görünüyor.
Temel liseye dönüşen kurumların ortak paydası şu:hem dershane hem özel okul uygulamasının bir arada olacağı bir sistem…
Bu veliye şu açıdan cazip gelmekte:
Çocuk ev,okul ve dersane arasında gidip gelmekten kurtulacak, tek fiyata hem okul,hem dersane sisteminin karma yapıldığı bir kurumda haftanın 6 günü ve de üniversiteyi kazanma odaklı bir program uygulanacak olması
Bu uygulama ,yani temel lise uygulaması neler getirir ya da olumsuz olarak ne gibi bazı sonuçlar doğurur… bunun için belli bir zaman dilimi gerekir. Dilerizki eğitim adına çok artıları olsun ve öğrenciler de bundan en üst seviyede verim alabilsinler..
3 ) BUTİK TEMEL LİSE NEDİR ?
Dershanelerin kapatılması artık neredeyse kesinleşmiş durumda… bununla birlikte dershaneden temel liseye dönüşecek olan kitlesel ve ya butik tarzdaki dershaneler de yeni kayıt dönemi ile beraber pek çok hazırlık yapıp veli ve öğrenciye hem avantajlı hem de daha kaliteli eğitim hizmeti verme vaadlerinde bulunuyorlar.
Kimi kurumlarınki sadece vaad olarak kalacak olsa da ,bu işi ciddiye alan daha kurumsal yapıdaki dönüşmüş liseler verdikleri sözleri yerine getirmek için gayretli bir çaba içindeler.
Dershane mantığı ile M.E.B müfredatını bir arada götürme palanı yapan kurumlar içinde bazı özellikleri ile diğerlerinden bir adım öne geçecek yerler de var. Mesela bunlar ,öncesinde butik dershane iken şimdilerle dönüşümle beraber BUTİK TEMEL LİSE olarak devam etme yolunda ilerlemektedirler.
Tüm bunların yayında daha önceden Butik dershane olan şimdilerde ise Vip Temel Lise‘ye döüşen Donanım’ın özelliklerine bakacak olursak :
*sınıf mevcutları daha az (6- 12 kişilik)
*birebir özel eğtim sisteminde devam
*haftanın 5 günü değil 7 gün eğitim
*haftalık ders saati 35 saat değil, 60 saat
*tam olarak üniversite sınavına odaklı bir müfredat( özellikle 11 ve 12. Sınıflar için)
*kolej mantığı ile yabancı dil eğitim programı
*ayda bir olarak uzman psikologdan kişisel,eğitsel destek
*Türkiye genelinde ölçümü yapılacak deneme sınavları
*profesyonel bir kadro ile üniversite kazanma odaklı bir çalışma planı vb…
Gibi pek çok özelliği ile diğer kitlesel dönüşüm liselerinden bir adım önde ilerliyor olacaklar